Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    pierwsidobadan.plpierwsidobadan.pl
    • Kampania Pier(w)si do badań
    • Ciąża
    • Odżywianie
    • Porady
    • Psychologia
    • Uroda
    • Zdrowie
    pierwsidobadan.plpierwsidobadan.pl
    Strona główna » Witamina A, D, E i K – dlaczego są niezbędne w codziennej diecie?
    Odżywianie

    Witamina A, D, E i K – dlaczego są niezbędne w codziennej diecie?

    Redaktor zewnętrznyRedaktor zewnętrzny6 października, 2025
    Witamina A, D, E i K – dlaczego są niezbędne w codziennej diecie?
    Witamina A, D, E i K – dlaczego są niezbędne w codziennej diecie?

    Współcześnie większość z nas goni za idealną dietą pełną wartościowych składników. Jednak w natłoku wielu informacji zapominamy niekiedy o bardzo istotnych elementach tej diety — witaminach. Do najważniejszych należą witaminy z grupy ADEK. Zasługują one na wyjątkową uwagę, ponieważ bez ich wsparcia ludzki organizm nie może działać, jak należy. Jednak spory odsetek z nas wciąż zadaje sobie pytanie — dlaczego to akurat te witaminy są tak ważne? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź!

    Witamina A — za co odpowiada w naszym organizmie?

    Witaminę A możemy znaleźć w marchewce, czerwonej papryce, w szpinaku. Warto więc te konkretne produkty wdrożyć do diety. Okazuje się jednak, że najlepiej przyswajalna forma tej konkretnej witaminy znajduje się w… wątróbce! Ponadto znajduje się też w jajkach czy w dojrzałych serach. 

    Witamina A jest kluczowym składnikiem, jeśli chcemy cieszyć się zdrowymi oczami. Brak witaminy A może prowadzić do kurzej ślepoty lub słabego widzenia o zmroku. Występująca często suchość oka także może być wynikiem jej niedoboru. Na jej braku cierpi również skóra. Dochodzi do jej łuszczenia, rogowacenia, a ponadto rośnie ryzyko standardowych infekcji. Nic więc dziwnego, że właśnie ta witamina jest tak często wymieniana jako niezbędna!

    Witamina D — więcej niż samo słońce!

    Z witaminą D mamy ten problem, że stosunkowo mało jest jej w jedzeniu. Ciężko więc dostarczyć codzienną dawkę samym pożywieniem. Co ciekawe, niedobór tej witaminy to prawdziwa plaga i dotyczy to nawet krajów, w których słońce świeci w bardzo dużych ilościach. Jej poziomu powinni w szczególności pilnować starsi ludzie, a rodzice powinni stać na straży odpowiedniego poziomu u swoich pociech. Niedobór witaminy D grozi częstszymi chorobami, osteoporozą, osłabienie kości i wieloma innymi negatywnymi skutkami.

    Przeczytaj również:  Kanie – czy można je suszyć? Wyjaśniamy w poradniku!

    Witaminy D warto szukać przede wszystkim w rybach. Doskonałym jej źródłem są łososie, śledzie w oleju czy węgorze. Witaminy D można szukać w żółtku jajka, w awokado czy pieczarkach, choć ten ostatni produkt to najsłabsza opcja z wyżej wymienionych. Trzeba zdawać sobie jednak sprawę z tego, jak ważna w życiu każdego człowieka jest witamina D — wspiera odporność, dba o kości, o prawidłowy poziom wapnia w tkance kostnej, jak i wpływa pozytywnie na mięśnie. Okazuje się, że bez witaminy D bardzo szybko sypie się cały organizm. 

    Nie zapomnij o witaminach E i K — są strażnikami młodości, krwi i siły!

    Witamina E jest mało znanym składnikiem, jednak warto po nią sięgać i szukać jej w pożywieniu oraz suplementach. Dlaczego? Witamina E jest rewelacyjnym antyoksydantem. Skutecznie chroni organizm przed starzeniem się, pozytywnie wpływa na płodność, a ponadto chroni przed przedwczesnymi chorobami, np. serca. Witaminę tę można z łatwością spotkać w zimnotłoczonych olejach, orzechach, pestkach. Jest koniecznością w diecie, dlatego trzeba ją jak najczęściej dostarczać do organizmu!

    Ostatnią z witamin jest witamina K. Jej zadaniem jest pomaganie krwi w krzepnięciu. W duecie z witaminą D dbają o kości. Doskonałymi jej źródłami są liście szpinaku, kapusta, jarmuż czy botwina. Znajdziemy ją także w jajkach i fermentowanych sercach. 

    Witaminy ADEK — rozpuszczalne w tłuszczach, czyli?

    Witaminy, których potrzebuje organizm człowieka, bardzo szybko zostały podzielone na dwa istotne rodzaje: rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach. Do tej pierwszej kategorii zaliczamy witaminy C, B1, B2, B3, B6, B12, kwas pantotenowy, foliany, cholinę czy biotynę. 

    Przeczytaj również:  Kto nie powinien jeść bobu? Praktyczny poradnik

    W tej drugiej kategorii znajduje się witamina ADEK. Co to oznacza dla człowieka? Przede wszystkim to, że są one magazynowane w tkankę tłuszczowej oraz w wątrobie. A także to, że do ich maksymalnego przyswojenia potrzebny jest tłuszcz. Warto więc spożywać je podczas posiłku białkowo-tłuszczowego, by osiągnąć to, co najlepsze dla ludzkiego ciała i umysłu.

    Źródło zdjęcia: unsplash.com Licencja: https://unsplash.com/license

    Artykuł zewnętrzny

    Redaktor zewnętrzny

    Powiązane artykuły:

    Kto nie powinien jeść dyni? Praktyczny poradnik dla osób z przeciwwskazaniami

    Borowik ceglastopory – czy można go suszyć?

    Czy krokiety można mrozić? Zobacz, czy to bezpieczne

    Leave A Reply Cancel Reply

    • O nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
    © 2025 pierwsidobadan.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.